Министрите на финансите на Европейския съюз се обединиха около общите принципи на

...
Министрите на финансите на Европейския съюз се обединиха около общите принципи на
Коментари Харесай

ЕС е все по-близо до реформа на бюджетните правила

Министрите на финансите на Европейския съюз се сплотиха към общите правила на реформата на европейските фискални правила, с цел да ги приведат в сходство с икономическите действителности след пандемията, само че в документ се показва, че към момента не са контрактувани значими детайлности, съобщи Ройтерс.

Страните от Европейски Съюз поддържат огромна част от предлагането на Европейската комисия, показано през ноември предходната година, само че практическото му използване към момента е предизвикателство.

Съществуващото ограничаване на ЕС от 3% от БВП за бюджетния недостиг и 60% от БВП за дълга ще остане непроменено.

Правителствата с по-висок дълг ще договарят с Комисията самостоятелни планове за понижаване на дълга, свързани с промени и вложения, като се отклоняват от универсалното предписание за годишно понижаване на дълга с 1/20 от превишението над 60% от Брутният вътрешен продукт.

Поради обстоятелството, че доста страни от Европейски Съюз имат дълг, който доста надвишава лимита на Европейски Съюз, те ще разполагат с интервал от четири до седем години, за да го понижат, който ще бъде контрактуван с Комисията въз основа на разбор на Комисията за устойчивостта на дълга.

Изключение от тези срокове ще може да се прави единствено в случай че бъдат препоръчани промени и вложения, които подтикват растежа, укрепват обществените финанси или се занимават със стратегически цели на Европейски Съюз, като зеления и дигитален преход или отбранителните качества.

По редица механически въпроси обаче към момента не е реализирано единодушие. 

Очаква се въпреки всичко предлагането за реформа на фискалните правила да получи кардинална поддръжка от финансовите министри, а по-късно да бъде подкрепено и от водачите на Европейски Съюз на срещата на върха на 22-23 март.

А по-късно Европейската комисия ще започне да изготвя съответни предложения по към момента отворените въпроси. Тогава ще стартира и значителният спор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР